Moederdag zonder kind

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 16:01

Moederdag sterrenkind

Wellicht deed deze dag je niet zoveel. Maar wanneer je je kind moet missen is een dag zoals moederdag ineens een hele confronterende dag. Je komt er niet onderuit.. Op televisie, op de radio, in de winkels.. Het liefst ontwijk je het, vooral als jezelf met lege handen staat. Dan doet een dag als deze, extra pijn.

Bo is geboren op 20 mei en toen was het al moederdag geweest. Dus toen hij overleed leek moederdag nog erg ver weg te zijn. Vaderdag was het eerst en wat vond ik dat lastig. Wat moest ik Rob geven? Ik wilde wel iets doen maar wist absoluut niet wat. Uiteindelijk besloot ik een mooie ixxi te laten maken met dierbare foto's van ons en van Bo erop. Deze hangt nog altijd op dezelfde plek in de woonkamer. Zo is Bo altijd zichtbaar.

Een jaar later was het mijn eerste moederdag. De reclame's die me om de oren slingerden deden me zeer. Ik was ook moeder en het voelde echt alsof ik er even niet bij hoorde. Ik was ook bang dat ik op de een of andere manier vergeten zou worden maar het tegendeel bleek waar te zijn. Mijn schoonvader bracht me een bos bloemen en ik kreeg die dag ervoor lieve kaartjes van mensen van wie ik het niet verwachtte. Rob had een lekker ontbijtje geregeld en een lieve kaart geschreven. We gingen die dag naar het grafje en vervolgens naar beide ouders toe. Het was een dag met een lach en met een traan maar wat was ik blij dat hij weer voorbij was. 

 

Wat geef je op moederdag aan een mama van een sterrenkind?

Juist omdat ik weet wat een klein gebaar kan doen, ben ik in de pen gekropen en heb ik samen met Jacquelien Oosting van Studio Jackie, 2 kaarten gemaakt. Één voor de mama die haar kind moet missen en één voor oma die zo graag had willen zijn. Ook de oma's van een sterrenkind mogen niet vergeten worden.

Ik kwam hele mooie RVS kettingen tegen waarvan ik dacht; die moet ik hebben! Ze zijn echt perfect voor een moeder van een sterrenkind maar ook vond ik lieve armbandjes. 1 om voor jezelf te houden en 1 om aan je eigen moeder te geven. Zo zijn jullie altijd verbonden. Wellicht zit hier iets moois voor jou tussen om aan iemand te geven die je kent die haar kindje is verloren. 

Bekijk alle items op de moederdag pagina. Lees verder onder de foto's voor een paar tips zoals: Hoe overleef je moederdag zonder kind? & Wat kan ik doen voor een moeder van overleden baby of kind tijdens moederdag? 

 

 

Hoe overleef je moederdag zonder kind?

1. Laat het verdriet er zijn. Je hoeft het echt niet weg te stoppen, deze dag is gewoon een verdrietige dag wanneer je je kind moet missen.

2. Op social media zie je waarschijnlijk overal foto's voorbij komen van moeders met hun kindjes. Vind je dat vervelend? Laat je telefoon lekker even voor wat het is en zoek andere afleiding. Maak bijvoorbeeld een wandeling om je hoofd leeg te maken.

3. Praat erover, benoem gerust je gevoel en noem deze dag vooral de naam van je sterrenkind. 

4. Doe vooral waar jij zin in hebt deze dag. Is het je eerste moederdag zonder kind? Dan is het helemaal niet erg dat je geen zin hebt om zelf op bezoek te gaan. Daar heeft een ieder begrip voor. 

5. Kijk jezelf 's avonds eens aan in de spiegel. Ook al was het een verdrietige, moeilijke en misschien wel zware dag. Ook deze dag heb jij weer overleefd lieve mama!

Wat kan ik doen voor een moeder van overleden baby of kind tijdens moederdag? 

1. Stuur een kaartje of ander kleinigheidje. Het is werkelijk zo'n kleine moeite maar jij kan de wereld voor iemand betekenen. Bekijk eens de kaart - mama of kaart - oma die ik speciaal voor moederdag heb gemaakt. Wat schrijf je op een kaart wanneer een kind overleden is? Ik begrijp dat dit lastig is. Schrijf bijvoorbeeld; weet dat ik altijd aan je denk maar op deze dag ben je even extra in mijn gedachten. Of schrijf een kleine herinnering, maar alleen liefs en een dikke knuffel is natuurlijk ook goed. Volg je gevoel. Je kunt niet veel verkeerd doen.

2. Wees een luisterend oor. Wellicht vind iemand het heel fijn om even over zijn of haar overleden baby of kindje te praten. En terecht! Wees die persoon en neem even de tijd om te luisteren of een knuffel te geven.

3. Stuur een appje en laat weten dat je aan haar denkt op deze confronterende dag. 


Ik wens een ieder op wat voor manier dan ook een warme, liefdevolle moederdag toe,
lieve groet Riëlle

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.