Wat geef je ouders die hun kind verloren zijn?

Gepubliceerd op 26 maart 2023 om 16:32
Kaarten bij overlijden baby

Deze vraag krijg ik regelmatig. En toch blijf ik het een lastige vraag vinden om antwoord op te geven. Ondanks dat ik het zelf heb mee gemaakt. Daarom deel ik in deze blog graag mijn ervaring en hoop ik dat ik jou kan helpen wat je ouders kan geven wanneer ze een kind verloren zijn.

Als ik iets voor je kan doen, moet je het zeggen!

Mijn antwoord op de vraag is vaak; verplaats je in de ander. En wat wil je met jouw geschenk bereiken? Om heel eerlijk te zijn. Het hoeft niet altijd groots te zijn. Het hoeft ook niet altijd 'iets' te zijn. Een luisterend oor kost niets en kan heel waardevol zijn. Of een simpele handeling.. Ik vergeet nooit weer dat één van mijn vriendinnen langs kwam zonder dat ze het van tevoren had aangekondigd. Ze had haar eigen emmertje met schoonmaakspullen mee en wou even het sanitair schoonmaken. Dit vergeet ik nooit weer en was zo ontzettend lief. Mensen kunnen zo vaak zeggen; 'Als ik iets voor je kan doen dan moet je het zeggen'. Maar heel eerlijk? Ik ga m'n vriendinnen toch niet vragen of ze ons huishouden gaan doen. Daar ga ik een ander niet mee lastig vallen. Al weet ik dat als ik het had gevraagd, ze het zouden doen. Maar geloof me, je vraagt het toch niet.

Bloemen, wel of niet doen?


Ik vond het al onwijs waardevol als iemand überhaupt de moeite nam om een kaartje naar ons te sturen. Wij hebben (echt waar!) meer dan 500 kaarten gekregen en we hebben ze allemaal meerdere keren gelezen.

Daarnaast hadden we ons huis vol bloemen staan. Het was echt overweldigend om te zien hoe mensen met ons mee leefden.

Daar komt bij; ik ben gek op bloemen! Maar we hadden geen vaas en ook geen plek meer over om ze neer te zetten. Plus in de week van Bo zijn overlijden, was het erg warm waardoor ze niet lang mooi bleven en het ging stinken.

Normaal neem ik graag de moeite om ze even weer opnieuw af te snijden en op vers water te zetten. Maar het waren zoveel boeketten, ik had er geen puf voor...


Wil je toch graag iets geven? Bedenk je dan dat iets kleins, net zo mooi kan zijn. Het gaat erom dat je iemand wilt laten weten dat je aan ze denkt. Je kunt bijvoorbeeld de Kaars 'Twinkellicht' - zwart/wit (glas) of één van de Räder huisjes (bijvoorbeeld de Räder - Light house tree) als geschenk geven.

Kaarslicht staat voor warmte en liefde en kun je het hele jaar door, op ieder gewenst moment branden. Bekijk gerust ook eens de andere producten op de website. Wellicht zit er iets tussen wat jou aanspreekt. 

Wil je weten wat je op een kaart moet schrijven? Lees gauw verder..

Schrijf de verjaardag & sterfdag in je agenda

Laat iemand regelmatig weten dat je aan ze denkt. Schrijf bijvoorbeeld de verjaardag & sterfdag van iemand op de kalender of in de agenda. Niets fijners dan dat er op deze dagen ook even aan diegene maar ook aan jou gedacht wordt.

Ook de feestdagen (denk aan kerst maar ook moederdag of vaderdag) kunnen ontzettend verdrietig en moeilijk zijn wanneer je iemand moet missen.

Stuur een kaartje of eventueel de mooie briefkaars op. Dit is een kaars met een schrijfbaar velletje eraan. Hier kan iemand iets opschrijven, oprollen en het vervolgens aansteken.

Of denk op zulke dagen er eens aan om één van de andere rituelen te schenken, een prachtige manier om iemand te gedenken.

Wat schrijf je op een kaart bij het overlijden van een baby of kind?

Een kaart versturen is een kleine moeite. Maar wat zet je op een kaart wanneer een baby of kind is overleden?

Kun je de woorden niet vinden? Geloof me, die zijn er eigenlijk ook niet voor een groot verlies. Kies dan bijvoorbeeld een van de kaarten uit waar al iets voorop staat. Bijvoorbeeld de kaart - Alle kracht en liefde of de kaart - Ik wens je. Dan hoef je alleen nog je naam aan de achterkant van de kaart te schrijven.

De kaarten van Sterrenliefs zijn gemaakt om te versturen bij rouw en verlies van een baby of het overlijden van een kind. Maar zijn ook te gebruiken wanneer je iemand een hart onder de riem wilt steken als hij of zij iemand moet missen. Even een kaartje sturen, het is zo'n kleine moeite maar kan een groot gebaar zijn.

 

De DO's & DONT'S voor het schrijven van een kaart bij het overlijden van een baby of kind:

DO'S:

  • Noem vooral de naam van diegene die is overleden. 'Noem mijn naam en ik besta'. Er is niets fijner dan de naam van je kind op de naam of envelop te zien staan.
  • Wens geen sterkte.. Verliezen heeft niets met sterk zijn maar met overleven te maken. Wens iemand kracht, troost en veel liefde.
  • 'Er zijn geen woorden te vinden voor dit verlies..' 
  • 'Jullie kindje zal nooit vergeten worden..'
  • Zoek een gedichtje uit dat je aanspreekt. 
  • Schrijf eventueel iets op wat je aan hem of haar herinnert, maak het persoonlijk.

DON'T:

  • Zeg niet: 'Hopelijk kunnen jullie het een plekje geven'. Want dat krijgt het niet.. Je kind verliezen krijgt geen plek, dit parkeer je niet ergens. Dit onzichtbare gemis draag je altijd met je mee.
  • Zeg dus niet: 'Als ik iets voor je kan doen, laat het maar weten' maar zet je woorden om in daden.
  • Laat de woorden: Ik kan me voorstellen dat.. achterwege. Geloof me, het verlies van een baby of kind valt niet voor te stellen.

 

 Nog even kort samengevat;

Wat geef je ouders die hun kind verloren zijn?

Het gaat er eigenlijk om dat je wilt laten weten dat je aan iemand denkt. Dit kun je doen in de vorm van een kaartje, maar geef je liever een geschenk? Het hoeft niet iets groots te zijn, een kleinigheidje kan van grote betekenis zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om iemand zelf iets te laten uitzoeken, daarvoor heb ik een Waardebon gemaakt. Wellicht vinden ouders het fijn om zelf gedenkplekjes of iets anders uit te zoeken.

Wees vooral een luisterend oor, een schouder om op te huilen wanneer ze dat nodig zijn.

Blijf je het lastig vinden en ben je mijn hulp nodig? Daar ben ik voor. Ik sta graag voor je klaar om je verder te helpen. Samen gaan we kijken wat het beste bij de situatie past. Het is allemaal al lastig genoeg, laten we elkaar vooral helpen en proberen een lichtpuntje voor iemand te kunnen zijn.

Lieve groet, Riëlle

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.