De taal van sterrenouders

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 14:23

Ik had werkelijk nog nooit gehoord van het woord sterrenkind. Laat staan dat ik wist wat een sterrenouder of een regenboogbaby was. Nadat wij onze zoon verloren kwamen we in een wereld die voor ons compleet onbekend was. Maar die wereld bleek groter te zijn dan wij wisten. En daarnaast zijn er ook diverse dagen / weken waarmee aandacht wordt gevraagd voor babyverlies.

Wat is een sterrenkindje?

Een sterrenkindje is een baby of kindje dat  voor, tijdens of na de geboorte is overleden. Het kindje is een mooie ster geworden, dat heb je vast weleens iemand horen zeggen. En daarom wordt een baby of kindje dat is overleden ook wel een sterrenkindje genoemd. En de ouders van het kindje worden daarmee vanzelfsprekend sterrenouders genoemd (sterrenmama, sterrenpapa). Ik heb ook weleens andere termen zoals een vlinderkindje gehoord, hiermee wordt het zelfde bedoeld als een sterrenkind.

Wat is een regenboogbaby / regenboogkindje?

Wanneer je opnieuw zwanger mag zijn van een kindje nadat je een baby bent verloren, noem je het een regenboogbaby of regenboogkindje. Symbolisch gezien ontstaat de regenboog wanneer het regent en de zon tegelijkertijd schijnt. Een zwangerschap van een regenboogbaby kan erg spannend zijn. Vooral omdat je weet hoe het ook kan aflopen. Een sterrenkindje is niet te vervangen. Maar in alle geluk mag deze regenboogbaby ervoor zorgen dat de zon weer gaat schijnen.

 

Dit was overigens een heel bijzonder en emotioneel moment. Nadat Bo is overleden is onze regenboogbaby Joy geboren. En anderhalf jaar later werd Bo en Joy hun broertje, Mick geboren. Wij grapten weleens, onze dubbele regenboog. Maar Mick was nog geen dag oud en toen we uit het raam keken, zagen we twee regenbogen achter elkaar. Dit kon geen toeval zijn. 

Wat is een jaardag?

Een sterrenkindje verjaart niet. En daarom wordt een verjaardag, een jaardag genoemd.  Het kindje blijft altijd zo oud als op het moment dat het (stil) geboren / overleden is. Dus bijvoorbeeld tien dagen oud zoals Bo maar wanneer het kindje tijdens de zwangerschap is overleden blijft het altijd 0. Het kindje zal nooit zijn of haar eerste verjaardag hier kunnen vieren. 

Het hoeft niet zo te zijn dat de jaardag niet gevierd wordt. Integendeel zelfs. Wij maken van Bo zijn jaardag altijd een fijne dag. Het is zijn dag, dat verdient hij. Wij kunnen het niet over ons hart verkrijgen om niets aan deze dag te doen. Benieuwd hoe wij Bo zijn jaardag vieren? Lees dan mijn blog: Bo zijn 4de jaardag.

Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag vindt plaats op iedere tweede zondag in december. Op deze dag worden wereldwijd om 19.00u kaarsjes aangestoken voor ouders die hun kindje moeten missen. Op deze manier wordt er een golf van licht gecreëerd omdat het overal op een ander tijdstip zeven uur is. Zo wordt er dus wereldwijd een lichtpuntje gemaakt voor alle ouders die hun baby of kind zijn verloren. Doe jij ook mee? Steek dan een kaarsje aan op de tweede zondag van december om 19.00u.

 

Baby loss awareness week

Ieder jaar vindt van 9 t/m 15 oktober de baby loss awareness week plaats, ookwel BLAW genoemd. Tijdens deze week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor babysterfte. Steunpunt Nova bijvoorbeeld is zo'n stichting die tijdens deze week, iedere dag een activiteit laat plaats vinden om ouders te steunen en hiervoor aandacht te vragen. Wellicht heb je weleens gezien dat er in deze wk van oktober sommige ziekenhuizen of andere gebouwen blauw/roze zijn gekleurd en heb je je afgevraagd waarom dit was. Dit heeft met de Baby Loss Awareness Week te maken. Deze week wordt afgesloten op de zondag met de 'wave of light' waardoor er wereldwijd om 19.00u een kaarsje wordt aangestoken voor de kindjes die we moeten missen. 

 

Wellicht ben je iets wijzer geworden over de termen die je zo nu en dan voorbij ziet komen. Spijtig genoeg dat deze termen en dagen er moeten zijn maar aan de andere kant is het fijn dat er op deze manier toch wat meer aandacht komt voor sterrenkindjes. Het is jammer genoeg hard nodig..

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.